Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (line 775 of /var/www/vhosts/utafs.com/httpdocs/modules/book/book.module).

Senaryoların Hazırlanması ve Uygulanması

    Uygulama, cihaz ile bilgisayar sorunsuz bir şekilde bağlantı kurduktan sonra çalıştırılmalıdır. Giriş Ekranı ile açılır. Açılan ekranda sunucu seçilir. Kullanıcı kodu ve şifresi girilir. Otomatik Giriş seçeneği, daha sonraki girişlerde bu ekran ile karşılaşmanızı engeller ve seçimlerinizi hatırlar. Giriş butonu ile ana menü ekrana gelir.

    Hazırlanacak test tipi seçilerek senaryo ayrıntıları hazırlanır. Senaryolar hazırlanırken testin hangi amaçla koşulacağı unutulmamalı, uygun eylemler seçilmelidir.

  • Cihazlar bilgisayarlara bağlanır. Test senaryoları hazırlanır.
  • Hazırlanan test senaryosu, Testi Kopyala butonu ile kopyalanabilir.
  • Başka bir sunucuda kullanılmak İstenen test, Testi Dışarı Çıkar butonu ile bilgisayara kaydedilip transfere hazır hale getirilebilir. 
  • "Test Grubu" adı ve "Test Tanımı" tanımı girilir. Test grubu adı Türkçe karakter içermemelidir. 
  • Testlerin tekrar sayısı eklenir. Tekrar sayısı Monkey Testi için 1 olmalıdır. Aksi halde cihaz kilitlenebilir. Diğer tüm testler için tekrar sayısı birden çok olabilir. 
  • Sim, Wifi, CPU,GPU, Hafıza ve Pil bilgileri istenilen aralıklarla loglanır.
  • Hazırlanan senaryo, "Cihazlara Gönder" butonu ile bağlı cihazlara gönderilir.
  • Testlerin cihazda başlatılması için cihazlar bilgisayara bağlı iken "Testleri Başlat" butonuna basılmalıdır. Test edilen cihazın menüsünde bulunan "uTAFS Start" butonu da kullanılabilir.
  • Testler başlatıldıktan sonra cihazlar bilgisayara bağlı olmak zorunda değildir. İstenirse bağlantı kesilebilir.
  • Testlerin koşumu, cihaz ekranlarından takip edilebilir. Biten testlere ait loglar cihazlar üzerinde tutulur.
  • Testi biten cihaz yeniden bilgisayara bağlanır. Logları Oku seçeneği ile bağlı cihazlardaki loglar okunur.
  • Analiz ekranında zaman sıralı olarak loglar incelenebilir. DİKKAT! *Log kayıtları cihazda tutulduğu için testin yapıldığı tarih kaydı cihazın tarihidir. Teste başlanmadan önce cihazın tarih ve saat ayarına dikkat edilmesi gerekmektedir.​ Loglar listelenirken görünmemesi halinde cihazların zaman ayarlarına göre arama yapılmalıdır. 
  • Listelenen testlerin tarihi, saati, hangi cihazda koşulduğu, test durumu, hata mesajı sayısı ve test süresi gibi ayrıntıları bulunmaktadır. Teste ait satır çift tıklanarak test ayrıntılarına ulaşılmaktadır. Test ayrıntıları "Dışa Aktar" seçeneği kullanılarak .log veya .jpeg uzantılı olarak transfer edilebilir.

Uygulama içerisinde test hazırlarken açılan sayfaların hepsinde aynı butonlar vardır. Bu butonların görevleri;

  1. uTAFS Ara Bul Tuşu :  Daha önceden kaydedilmiş olan testleri listeler. Herhangi bir kayıt seçildiğinde ekranda ayrıntıları görüntülenir. 
  2. uTAFS Getir Tuşu : Adı yazılan test senaryosunu ekrana getirir.
  3. uTAFS Yenile Tuşu : Bu tuş sunucuya bağlı birden fazla kullanıcının aynı test senaryosu üzerinde çalıştığı durumlarda kullanılır. Ekranda bulunan testin en son kaydedildiği haline dönmesini sağlar.
  4. uTAFS İlk Kayıt Tuşu / uTAFS Önceki Tuşu / uTAFS Sonraki Tuşu / uTAFS Son Kayıt Tuşu : İlk kayıt, senaryolar içerisinde ilk kaydedileni ekrana getirir. Önceki, ekranda görüntülenen kayıttan bir önceki senaryoyu ekrana getirir. Sonraki, ekranda görüntülenen senaryodan bir sonra kaydedilmiş senaryoyu ekrana getirir. Son kayıt ise senaryolar içerisine en son kaydedilen senaryoyu ekrana getirir. Bu butonlar genel olarak kayıtlı olan senaryolar içerisinde gezinmeyi sağlar. 
  5. uTAFS Yeni Kayıt Tuşu : Yeni bir senaryo oluşturmak için ekrandaki bilgilerin hepsini temizler. 
  6. uTAFS Kaydı Sil Tuşu: Ekranda görüntülenen senaryoyu veritabanından siler.
  7. uTAFS Yardım Tuşu : Ekranda görüntülenen pencereye ait yardım sayfasını gösterir. Böylece ekran hakkında ayrıntılar görüntülenir. 
  8. uTAFS Kaydet Tuşu : Hazırlanan veya üzerinde değişiklik yapılan test senaryosunu veritabanına kaydeder.
  9. : Bağlı olan cihazın ekran görüntüsünü yeni bir pencerede açar. Kullanıcı arayüzü testlerinde kullanmak için tanınması istenen resim, fare yardımıyla çerçeve içine alınarak seçilir ve kaydedilir.
  10. : Senaryoda bulunan satırdaki işlemi gerçekleştirir. Özellikle Kullanıcı Arayüzü (UI) testleri için senaryo oluştururken, seçilen işlem için test edilen cihazın tepkisini ve gelen ekran görüntüsünü izleyebilmeyi sağlar.
  11. : Senaryoda bulunan satırın üzerine yeni bir satır ekler.
  12. : Senaryodan istenilen satırı siler.