Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in book_prev() (line 775 of /var/www/vhosts/utafs.com/httpdocs/modules/book/book.module).

Kamera Testi (API1)

    Kamera testi cihazda bulunan ön ve arka kameraların test edilmesi için hazırlanmıştır.  El ile yapılan tekrarlı çekim, mod değiştirme, yakınlaşma gibi özelliklerin testine olanak verir. Test oluşturulurken, test adında Türkçe karakter kullanılmamalıdır.

API 1, geliştirilen ilk kamera API'sidir. Tüm cihazlarda kullanılabilir.

Teste ait ayrıntılar ve işlemler aşağıdaki gibidir:

  1. Arka Kamerayı Seç(API1): Cihazın arka yüzünde bulunan kameranın kullanılacağını belirtir. Her cihazda bulunmayabilir. Kamera önizlemeyi başlat işleminden önce seçilmelidir. Herhangi bir parametre istememektedir. Verilen standart Zaman Aşımı süresi 3 saniyedir, bu değer istenirse değiştirilebilir. 
  2. Ön Kamerayı Seç(API1): Cihazın ön yüzünde bulunan kameranın kullanılacağını belirtir. Her cihazda bulunmayabilir. Kamera önizlemeyi başlat işleminden önce seçilmelidir. Herhangi bir parametre istememektedir. Verilen standart Zaman Aşımı süresi 3 saniyedir, bu değer istenirse değiştirilebilir. 
  3. Kamera Bilgilerini Yazdır(API1): Kamera özelliklerini log dosyasına yazdırır. Çözünürlük, kullanılan filtreler ve ayarlar gibi bilgileri içerir. Kamera önizlemesini başlatmadan önce bu işlem yapılmalıdır.
  4. Fotoğraf Büyüklüğünü Ayarla(API1): Çekilecek fotoğrafın boyutunu kullanıcıdan alır. Bilgi "1024x768" formatında girilmelidir. Kamera donanımına göre değişen çözünürlük bilgisi "Kamera Bilgilerini yazdır / picture-size-values" listesinden seçilmelidir. Aksi halde test başarısız olacaktır.
  5. Kamera Önizlemesini Başlat: Kamera ayarları yapıldıktan sonra Kamera önizlemesinin başlatılması gerekmektedir. Aksi taktirde cihaz kamera ile ilgili bir işlem yapamaz, fotoğraf çekmez.
  6. Kamera Önizlemesini Kapat: Kamera testi sırasında işlemlerin son adımında olması gerekmektedir. Eğer cihaza birden çok test gönderilirse, sonraki test aşamasında kamera açık kalabilir ve ölçümler hatalı gerçekleşebilir. Bu yüzden her kamera testinin sonunda bulunması gerekir.
  7. Kamera ile Resim Çek: Açık olan kemaranın fotoğraf çekmesi için kullanılır. Cihaza dışarıdan fiziksel bir müdahale bulunmadan fotoğraf çekimini sağlar. Çekilen fotoğraflar uTAFS dizini içerisinde bulunur. Kamera önizlemeyi başlat işleminden sonra verilmelidir.
  8. Kamera - Video Kaydını Başlat(API1): Seçilen kamerayı kullanarak video çekimine başlar. Kayıt yeri seçiminden sonra kullanılmalıdır.
  9. Kamera - Video Çekimini Durdur (API1): Başlatılan video çekimini sonlandırır.
  10. Kamera Kontrastını Ayarla (API1): Kamera testi sırasında ekrandaki renkler arasındaki keskinliği ayarlamak için kullanılır. Kontrast değeri 0-10 arasında olmalıdır. Verilmediği takdirde 5 olarak kabul edilir.
  11.  Renk Doygunluğunu Ayarla (API1): Kamera testi sırasında fotoğraftaki renk şiddetini ayarlamak için kullanılır. Doygun durumdaki renk derin,zengin ve canlı görünmektedir. Test senaryosunda 0-10 arası bir değer verilmelidir. Verilmediği takdirde 5 olarak kabul edilir.
  12. Kamera Konum Bilgisini Aç(API1): Fotoğraf çekimi esnasında, fotoğraf ayrıntılarına konum bilgisini ekler. Cihaz özelliklerine göre enlem - boylam kaydı ya da adres kaydı yapabilir.
  13. Kamera Konum Bilgisini Kapat(API1): Fotoğraf çekimi esnasında, fotoğrafların nerede çekildiği bilgisinin kaydedilmesini engeller.
  14. Dokunarak Odaklanmayı Aktif Et (API1): Ekran üzerinde herhangi bir noktaya odaklanmak için kullanılır.
  15. Dokunarak Odaklanmayı Devredışı Bırak (API1): Test esnasında odaklanmanın otomatik olarak gerçekleşmesini sağlar.
  16. Yüz Algılamayı Aktif Et (API1): Yüz tanımayı aktif hale getirir. Fotoğraf çekimi sırasında kadrajda bulunan kişilerin yüzlerine odaklanır. Kamera önizlemesini Başlat komutundan sonra kullanılmalıdır.
  17. Yüz Algılamayı Devredışı Bırak(API1): Kamera özelliklerinde bulunan yüz tanımayı pasif hale getirir. Kamera önizlemesini Başlat komutundan sonra kullanılmalıdır.
  18. Kamera Flaşını Kapat (API1): Kamera ile resim çekme esnasında ortamdaki ışık miktarına bakılmaksızın flaş kapatılır.
  19. Kamera Flaşını Aç(API1): Kamera ile resim çekme esnasında ortamdaki ışık miktarına bakılmaksızın flaş patlatılır. Sürücü özelliklerine göre önizleme sırasında da flaş kullanılabilir.
  20. Kamera Flaşını Otomatik Ayarla (API1): Kamera ile resim çekimi esnasında flaş, ortamdaki ışık miktarına göre otomatik ayarlanır. Örneğin test, ışık miktarı az olan bir yerde gerçekleştirilirse flaş yanacak, aksi durumda yanmayacaktır.
  21. Flaş modunu Kırmızı Göz olarak Ayarla(API1): Fotoğraf çekimi esnasında kişilerde oluşacak kırmızı gözü azaltmak için kullanılır. Çekimden önce flaş bir kaç defa açılır ve kapanır.
  22. Flaş modunu Fener olarak Ayarla (API1): Önizleme, otomatik odaklanma ve çekim esnasında flaş sürekli yanar. Video kaydı sırasında da kullanılabilir.
  23. Titreme Önlemeyi Kapat(API1): Çekim esnasında oluşacak titreşimi engellemek için kullanılır. Kapalı konuma getirilmesi, çekim esnasında fotoğrafların titreşimlerden etkilenmesine sebep olur.
  24. Titreme Önlemeyi otomatik ayarla(API1): Titreşim engelleyici değerini otomatik olarak ayarlar. Böylece daha net fotoğraf çekimi gerçekleşebilir.
  25. Titreme Önlemeyi 50 Hz'e Ayarla(API1): Titreşim engelleyici değerini 50 Hz olarak ayarlar. Türkiye ve Avrupa için üretilmiş cihazlarda kullanılır.
  26. Titreme Önlemeyi 60 Hz'e Ayarla(API1): Titreşim engelleyici değerini 60Hz olarak ayarlar. Amerika ve Japonya için üretilmiş cihazlarda kullanılır.
  27. Beyaz Dengesini Otomatik Ayarla(API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini ortamdaki ışık miktarına göre otomatik ayarlar.
  28. Beyaz Dengesini Gün Işığı olarak Ayarla(API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini Gün ışığı olarak ayarlar. Test açık havada yapılacaksa bu değer seçilmelidir.
  29. Beyaz Dengesini Bulutlu Günışığı olarak Ayarla (API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini bulutlu gün ışığı olarak ayarlar. Test bulutlu veya kapalı havalarda yapılacaksa bu değer seçilmelidir. Gün ışığındakilerden daha sıcak görüntü sağlar.
  30. Beyaz Dengesini Floresan olarak Ayarla (API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini floresan ışığı olarak ayarlar. Yeşil ağırlıklı görüntilerde veya floresan ile aydınlatılan ortamlarda kullanılır.
  31. Beyaz Dengesini Sıcak Floresan olarak Ayarla (API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini sıcak floresan ışığı olarak ayarlar. Yeşil ağırlıklı görüntilerde veya sarı floresan ile aydınlatılan ortamlarda kullanılır.
  32. Beyaz Dengesini Akkor olarak Ayarla (API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini akkor olarak ayarlar. Günlük hayatımızda sık kullanılan akkor ampuller ile aydınlatılan ortamlarda kullanılmalıdır.
  33. Beyaz Dengesini Gölge olarak Ayarla(API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini gölge olarak ayarlar. Genelde gün ışığı almayan ortamda aydınlanma mavi ağırlıklıdır. Bu gibi ortamlarda çekim yaparken kullanılmalıdır.
  34. Beyaz Dengesini Alacakaranlık olarak Ayarla (API1): Çekim esnasında kullanılan beyaz dengesini alacakaranlık olarak ayarlar. Alacakaranlık olan akşam ve sabah saatlerinde çekim yapılırken kullanılmalıdır.
  35. Sahne modunu Otomatik olarak ayarla (API1): Cihazın flaş ve odaklanma gibi özelliklerini otomatik ayarlar. ***Tüm Sahne modlarında flaş ve odaklanma gibi özellikler o moda özgüdür.
  36. Sahne modunu Hareketli olarak ayarla (API1): Fotoğrafı çekilecek nesne hareketli ise kullanılan moddur. Objektifin hızla kapatılmasıyla hareket dondurulur. En iyi sonuç için yüksek ışıkta ve önceden odaklanarak çekim yapılmalıdır.
  37. Sahne modunu Barkod Okuma olarak ayarla(API1): Kamera ile barkod veya QR-code okumak için kullanılan moddur.
  38. Sahne modunu Plaj olarak ayarla(API1): Çekim ortamının plaj gibi çok ışıklı olduğu ortamlarda kullanılan moddur. Fotoğrafın soluk görünmesini önler.
  39. Sahne modunu Mum Işığı olarak ayarla(API1): Çekimin mum gibi bir ışıkla aydınlatıldığı ortamlarda kullanılan bu mod Gece görünüşünün bir türüdür. Ancak ışık miktarını korumak için flaş kullanılmaz.
  40. Sahne modunu Havaifişek olarak ayarla(API1): Cihaz ile havaifişek fotoğrafı çekmek için kullanılan moddur. Bu mod gece manzarasının bir türü olup daha yavaş enstantane süresi ile havaifişek izlerini yakalar.
  41. Sahne modunu HDR olarak ayarla(API1): HDR modu, Aynı kareyi birden çok kez çeker. Bu fotoğrafları birleştirerek en iyi görüntüyü elde eder.
  42. Sahne modunu Manzara olarak ayarla(API1): Manzara fotoğrafı çekerken en iyi görüntüyü elde etmek için kullanılan moddur. Yeşil-mavi ve kırmızı renklerin doygunluğunu arttırarak fotoğraf kalitesini arttırır.
  43. Sahne modunu Gece olarak ayarla(API1): Çekilecek ortam gün ışığından yoksun ya da karanlık ise kullanılır. Az ışıkta karanlık bölgelerdeki detayları yakalar. Sokak lambası gibi aydınlık objeleri de sönükleştirmez.
  44. Sahne modunu Gece Portresi olarak ayarla(API1): Cihaz ile karanlık bir ortamda portre fotoğraf çekmek için kullanılan moddur. Gömülü flaş, kırmızı göz azaltıcı özellik ve düşük enstantanede çekim yapar. Tripod kullanılması gerekir.
  45. Sahne modunu Parti olarak ayarla(API1): Parti ortamında kaliteli fotoğraf çekmek için kullanılan moddur. Poz ve enstantane ayarları ışığa göre otomatiktir. Tripod kullanılması gerekir.
  46. Sahne modunu Portre olarak ayarla(API1): Yeterli ışık alan bir ortamda portre fotoğraf çekmek için kullanılan moddur. Cihazın dik tutulması, kaliteyi arttırır. Bulanık arkaplanda net yüz fotoğrafları çekmek için kullanılır.
  47. Sahne modunu Kar olarak ayarla(API1): Karlı havada veya karlı bir ortamda kaliteli fotoğraf çekmek için kullanılan moddur.
  48. Sahne modunu Sportif olarak ayarla(API1): Hızlı hareket içeren sportif aktivitelerin fotoğraflarını kaliteli bir şekilde çekmek için kullanılan moddur.
  49. Sahne modunu Hareketsiz olarak ayarla(API1): Hareketsiz cisim fotoğrafı çekmek için kullanılır.
  50. Sahne modunu Gün Batımı olarak ayarla(API1): Cihaz ile özellikle gün batımı ve gündoğumu fotoğrafı çekmek veya gün batımında herhangi bir objenin fotoğrafını çekmek için kullanılan moddur.
  51. Sahne modunu Tiyatro olarak ayarla (API1): Tiyatro sahnesi gibi özel ışıklandırılmış ortamların fotoğrafını çekmek için kullanılan moddur. Flaş kullanılmaz.
  52. Kamera - SD Kart'a Kaydet (API1): Test esnasında çekilen fotoğrafı SD Kart'a kaydeder.
  53. Kamera - Dahili Galeri'ye Kaydet(API1): Test esnasında çekilen fotoğrafı Cihazda bulunan dahili belleğe kaydeder.
  54. Ekranı Dikey Konumlandır: Ekranı dikey konumlandırır. Dokunmatik ekranlı mobil cihazlarda ekranlar 360 derece döndürülebilir. Cihazda ekran görüntüsünün önemli olduğu tüm testler için kritiktir. Herhangi bir parametre istememektedir. Tanımlanmış Zaman Aşımı süresi 600 ms'dir. Bu değer istenirse değiştirilebilir.
  55. Ekranı Yatay Konumlandır: Ekranı Dikey konumundan 90° çevirerek yatay konumlandırır. Video izlerken ve oyun oynarken yaygın olarak kullanılır. Özellikle video player testlerinde koşul olarak kullanılabilir. Herhangi bir parametre istememektedir. Tanımlanmış Zaman Aşımı süresi 600 ms'dir. Bu değer istenirse değiştirilebilir.
  56. Ekstra ... Saniye Bekle: Test sırasında, sonraki adıma geçmek için Parametre (1)'de girilen saniye kadar bekleme yapar.
  57. Ekstra ... Dakika Bekle: Test sırasında, sonraki adıma geçmek için Parametre (1)'de girilen dakika kadar bekleme yapar.
  58. Bütün İşlemleri Göster: İşlemler listesinin en altında yer alır. Bu seçenek sayesinde testlerde kullanılan bütün işlemler açılan yardımcı pencerede listelenir. Böylelikle farklı test senaryoları için tasarlanmış işlemler bir arada kullanılarak karmaşık senaryolar oluşturulabilir. 

Arka kameranın çoklu çekim performans testinin ayrıntıları aşağıdadır:

uTAFS Kamera Testi - Ekran Görüntüsü

  1. Arka kamera seçilir.
  2. Eğer ortamdaki ışık yetersiz ise flaş patlaması için otomatik flaş açılır.
  3. Ekran dikey olarak kullanıma ayarlanır.
  4. Sayaça değer verilerek döngü oluşturulur. Örnek senaryoda Sayaç 15'e ayarlanmıştır.
  5. Kamera önizlemesi başlatılır.
  6. Resim çekilir.
  7. Çekim sonrası 100 ms beklenir.
  8. Sayaç 1 azaltılır.
  9. Döngü için belirtilen "sayaç" etiketli satıra gidilir ve senaryo buradan devam eder.
  10. Döngünün bitmesiyle kamera ön izlemesi sonlandırılır.